Δύο αδέλφια, ο Γιάννης και ο Βαγγέλης με σουλιώτικη πιθανόν καταγωγή, είναι οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν στα Σπίτια. Έτσι συγκροτήθηκαν με την πάροδο των ετών τα δύο πολύκλαδα, γενεαλογικά δέντρα των Γιαννουλαίων και των Βαγγελαίων. Μαζί και το γένος των Χαλιμουρδαίων, με αντίστοιχη συγγένεια στη Μεσοχώρα. Οι Σακκαίοι ήρθαν εδώ αργότερα ως γαμπροί στους Γιαννούλα και Χαλιμούρδα.
   Την περίοδο 1940-50 το Σπίτια ήταν καταφύγιο του ΕΛΑΣ και το Σακκαίκο σπίτι στρατηγείο του Άρη Βελουχιώτη.
Ο οικισμός είναι κτισμένος στο απάγκειο του Οβρού και όχι στα λακκώματα Αρμύρες και Στουρνάρη. Σήμερα νέες κατοικίες κτίζονται στα παραπάνω ισιώματα και μπορούν να αντιμετωπίσουν το σκληρό χειμώνα εκεί.
   Ο οικισμός περιβάλλεται από τις κορφές Οβορός, Τύμπανος, Μελίσσι, Ταμπούρια, ενώ γνωστές είναι οι τοποθεσίες Κεφαλάρι, Αρμύρες, Στουρνάρι (με το μοναδικό ελατόδασος) κι ακόμα Λογκούλα του Γιαννούλα, Έλατος του Κόρακα, Κορομηλιές.
   Χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες πέρασαν από τα Σπίτια όπως ο πολυπράγμονας Γιώργος Ευαγγελίδης [Θανασίας], ο πλατύστερνος ξάδελφός του Τόλιος, ο γαλήνιος Μάνθος Καραγιώργος.
   Ο οικισμός πανηγύριζε [και πανηγυρίζει] τ΄ Αηλιός στο ομώνυμο ξωκλήσι και μετά στα φιλόξενα σπίτια δέχονταν συγγενείς και φίλους. Σήμερα ο οικισμός κατοικείται και το χειμώνα έστω και με 2 κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι οι παραθεριστές αυξάνονται καθώς νέες κατοικίες έχουν κτιστεί.
   Η βελτίωση του δρόμου είναι από τις βασικές προτεραιότητες του οικισμού.

Τυχαίες εικόνες

omada.jpg

Πεταλούδες στο χωριό

im3.jpg