Πλάτανος: Ο συνοικισμός της Μεσοχώρας

Βρίσκεται νότια της Μεσοχώρας, σε απόσταση 3 km περίπου σε υψόμετρο 1000 μ. στην πλαγιά της Μαλόραχης. Κατά μια εκδοχή ονομάστηκε έτσι από τον μεγάλο πλάτανο του Μήτρου Γουργούλια.
Ο οικισμός δεν είναι συμπαγής οικιστικά αλλά απλώνεται σε μεγάλη έκταση ανά οικογένειες. Έτσι έχουμε : Μπαρουταίοι, Λιακαίικα, Κορδαλαίικα (Καζαναίοι), Μπαλασκαίοι. Πλαταίοι. Παπαγεωργαίικα, Κοτοπουλαίικα. Κατσούδας, Μπουζουκαίοι, Τσελαίικα, Γουργουλαίικα. Χονδραίοι, Σακκαίοι, Στον ίδιο οικισμό εντάσσονται και τα Τζαβαλαίικα όπου κατοικούσαν οι Κορακαίοι, Επαμ. Κορδαλής, Μαστοραίοι (Κουτρουλαίοι), Γεροβασιλαίοι. Η περιοχή είναι πλούσια σε νερά. Σχεδόν κάθε οικογένεια είχε και τη δική της βρύση, φτιαγμένη με ξύλινο κάναλο. Περήφανη βρύση ήταν στους Πλαταίους αλλά το καλύτερο νερό είχε η βρύση στο Λιθάρι απ’ όπου έπιναν οι Τσελαίοι. Το 1940(16/10) αναγνωρίζεται ως οικισμός και προσαρτάται στην Κοινότητα. Αυτό αποδεικνύει, για την περίοδο εκείνη, μεγάλο αριθμό κατοίκων. Το 1960 ο οικισμός μετονομάστηκε σε Εξοχή. Το νέο όνομα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ από τους κατοίκους, παρά μόνο υπηρεσιακά (π.χ. τηλεφωνείο Εξοχής, χάρτες).
    Οι άνδρες ασχολούνταν με την κτηνοτροφία στα τσελιγκάτα της περιοχής και οι γυναίκες με τις δουλειές του σπιτιού και τα λιγοστά μανάρια –οικόσιτα ζώα. Στου Αράντζου Ιδιοκτησίες είχαν οι Κοτοπουλαίοι και Μαυρομμυταίοι. Και τότε ακόμα ο οικισμός είχε αρκετούς κατοίκους, για την καλοκαιρινή περίοδο και πριν τα κοπάδια φύγουν για τα χειμαδιά. Τα σχολιαρόπαιδα γέμιζαν με τις φωνές τους τον οικισμό, στα παιχνίδια τους και στη βοσκή των μαναριών αλλά κι όταν ξεκινούσαν πρωί-πρωί για το σχολείο της Μεσοχώρας. Στον τρουβά τους είχαν και το μεσημεριανό φαγητό, καθώς τα μαθήματα συνεχιζόταν και το απόγευμα μετά τη μεσημεριανή διακοπή. Από τη δεκαετία του 1950 ο οικισμός σιγά-σιγά εγκαταλείπεται και οι οικογένειες αποκτούν κατοικία στη Μεσοχώρα. Η τελευταία οικογένεια που έφυγε από τον Πλάτανο, ήταν του Χρ. Κορδαλή.
   Σήμερα σωροί από αγκωνάρια και πέτρες μαρτυρούν την ύπαρξη δραστήριου οικισμού. Στα λιβάδια νότια του οικισμού (Μαλόραχη –Ίταμος –Χούνη) εξακολουθούν να βόσκουν τα εναπομείναντα κοπάδια των Μεσοχωριτών.

Τυχαίες εικόνες

acheloos3.jpg

Πεταλούδες στο χωριό

im4.jpg