Βάκαρη, εκεί ψηλά στο Αυγό

     Στους πρόποδες του όρους Αυγό βρίσκεται η Βάκαρη σε υψ. 1.200 μ.. Περιβάλλεται από τις κορφές Ξηροβούνι, Κούκος και Αυγό. Νότια ξεκινά το φαράγγι του Βακαριώτη που είναι πολύ δύσκολο στην ανάβαση-κατάβαση γιατί πολλές φορές πρέπει να περάσεις μέσα από το νερό ενώ σε 2-3σημεία έχει ψηλούς καταρράκτες. Το δυσκολότερο πέρασμα στον βιρό (πάνω από τον Μπαλαδήμα) ονομαζόμενο και Γαλάζιο. Τα μονοπάτια του φαραγγιού εγκαταλείφτηκαν, ζώα δεν βόσκουν πια εκεί και η περιοχή «έκλεισε» αποτελώντας ιδανικό βιότοπο για την καφέ αρκούδα. Σήμερα 3-4 αρκούδες έχουν βρει καταφύγιο εκεί.

   Διοικητικά η Βάκαρη υπάγεται στο Δ.Δ. Δέσης του Δήμου Αιθήκων, ενώ αστυνομικώς, εκκλησιαστικώς και κοινωνικά στη Μεσοχώρα. Από την 16-5-1928 η Βάκαρη αναγνωρίστηκε ως οικισμός και προσαρτήθηκε στην κοινότητα Δέσης. Μάλιστα στις 16-10-1940 η ονομασία του οικισμού διορθώθηκε σε Βακάριον,άγνωστο γιατί. Η πρόσβαση γίνεται μέσω Νέας Πεύκης. Από τη Μεσοχώρα απέχει 15 χλμ και από Ν. Πεύκη, από όπου ο δρόμος είναι χωμάτινος, 8 χλμ. Το χωμάτινο κομμάτι είναι δύσκολο για ΙΧΕ. Σκληρός χωματόδρομος συνεχίζει μετά τη Βάκαρη μέχρι το Μέγα Ίσιωμα, στα ριζά του Αυγού, πλάτωμα κατάλληλο για κάθε δραστηριότητα.

   Το Αυγό είναι ομαλό από την πλευρά της Βάκαρης και πολλοί δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους να ανεβούν μέχρι τα 2.146 μ. Στις σάρες και στις ορσίδες ευδοκιμεί το περίφημο τσάι του βουνού και οι ικανοί στο περπάτημα μαζεύουν για χειμωνιάτικο ρόφημα. Ρίγανη αψιά με δυνατό άρωμα φυτρώνει παντού λες και κάποιο αόρατο χέρι την έσπειρε.

Η παράδοση αναφέρει ότι τη βυζαντινή περίοδο η Βάκαρη ήταν εκκλησιαστικό κέντρο με 4 μοναστήρια. Ο Άγιος Ερμόλαος στη θέση Πύργος, ο Άγιος Χαράλαμπος στο Χαράρ, ο Άγιος Γεώργιος μέσα στον οικισμό και της Παναγίας στον Ασφένταμο (πάνω από τον Μπαλαδήμα) όπου και η έδρα Επισκοπής. Τα μοναστήρια καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της Δ΄ Σταυροφορίας (1204) παρά την αντίσταση των μοναχών στους Σταυροφόρους. Το όνομα του οικισμού δεν μπορεί να εξηγηθεί. Πάντως η λέξη Βάκκαρις, η, (γεν. –ιδος ή –εως) συναντάται στους αρχαίους συγγραφείς και σημαίνει κάποιο άγνωστο φυτό που έχει αρωματώδη ρίζα από την οποία βγαίνει λάδι (βακκάριον έλαιον) και από μερικούς ονομάζεται νάρδος ή κόνυζα (Λεξικό Liddell-Scott).

Προπολεμικά αλλά και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια η Βάκαρη διατηρούσε σχολείο και καφενείο αλλά σιγά-σιγά οι κάτοικοι κατέβηκαν στη Μεσοχώρα και ο οικισμός παρήκμασε.
Στον κυρίως οικισμό κατοικούσαν οι Μητσαίοι, Καραγεωργαίοι, Διαμανταίοι και Τσιανταίοι. Στο Χαράρ ο Κόκκαλης, στο Παλιχώρι ο Στέλιος Καλαντζής και στο Μπαλαδήμα οι Καλαντζαίοι, Τσιμπιδαίοι, Κόκκαλης (χειμαδιά).

Η θέση της Βάκαρης είναι ιδανική για να αναπτυχθεί σε θερινό αλλά και χειμερινό θέρετρο, ενώ τα μονοπάτια Μεσοχώρας-Βάκαρης και Βάκαρη-Φορτώσι, αν συντηρηθούν, είναι κατάλληλα για ορειβασία.

   Το φαράγγι του Βακαριώτη αρχίζει από τον οικισμό Μπαλαδήμα και φτάνει ψηλά μέχρι τη Βάκαρη. Ανεξερεύνητο από τους φίλους των extremesports παραμένει γοητευτικό και παρθένο. Στο Μπαλαδήμα θα βρείτε τη φιλόξενη οικογένεια του Γιάννη Καλαντζή που θα σας υποδεχτεί και θα σας καθοδηγήσει να ανεβείτε τι φαράγγι. Οπλιστείτε με δύναμη, τόλμη, αποφασιστικότητα αλλά και γνώσεις για τη διάσχιση φαραγγιών και τολμήστε το. Ζήστε μια μοναδική εμπειρία. Κολυμπήστε στο Γαλάζιο και αναρριχηθείτε στους μικρούς καταρράκτες κάτω από τα φυλλώματα των δένδρων.

Τα τελευταία χρόνια ο οικισμός ξαναζωντανεύει, κυρίως το καλοκαίρι. Πολλά νέα σπίτια φτιάχνονται και οι εποχιακοί κάτοικοι αυξάνονται. 20 σπίτια λειτουργικά αποτελούν το σημερινό οικισμό. Ο δρόμος συνεχώς βελτιώνεται και αξίζει τον κόπο να ανέβει κανείς μέχρι εκεί. Δροσερά νερά, φιλόξενοι άνθρωποι, απεριόριστη θέα στον ανοιχτό ορίζοντα. Και το Αυγό προκλητικό να το ανεβείς μέχρι την κορυφή. Τολμήστε το, αξίζει τον κόπο!

Τυχαίες εικόνες

potami1.jpg

Πεταλούδες στο χωριό

im5.jpg