ΠΟΙΜΕΝΙΚΑ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ ΠΙΝΔΟΥ

Κυκλοφόρησε με την επιμέλεια των εκδόσεων ΤΥΠΟΙΣ το νέο βιβλίο του Θανάση Καλαντζή με τίτλο ΠΟΙΜΕΝΙΚΑ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ ΠΙΝΔΟΥ.

Το βιβλίο καταγράφει την ποιμενική και κοινωνική ζωή των τσομπάνηδων του Ασπροποτάμου Τρικάλων. Στις 240 σελ. του βιβλίου ο συγγραφέας αναδεικνύει το ύφος και το ήθος της ζωής του Έλληνα τσομπάνου έτσι όπως ο ίδιος εκφράζεται μέσα από τις πολλαπλές εκδηλώσεις του. Τον τρόπο ζωής και σκέψης του απλού λαϊκού ανθρώπου και πώς αυτή συνδέεται άρρηκτα με το χώρο και το είδος της δουλειάς, δουλειά επιβίωσης και όχι κέρδους. Το γλωσσικό ύφος κινείται εσκεμμένα ανάμεσα σ’ αυτό του γραμματιζούμενου κι αυτό του λαϊκού ανθρώπου, έτσι ώστε ο αναγνώστης άλλοτε να ακούει τον γραμματιζούμενο να περιγράφει και να αφηγείται κι άλλοτε να «ζουμάρει» στο λόγο του απλού ανθρώπου.

«Κείνοι που έζησαν την ποιμενική ζωή φεύγουν ένας-ένας και η ζωντανή μαρτυρία τους χάνεται. Στις μνήμες των ζωντανών έσκυψα. Ακούμπησα με αγάπη και πόνο το αφτί μου στις καρδιές τους, εκεί που κρατούν τις θύμησες, όπως στο εικονοστάσι τα βάγια και τα στέφανα. Από τέτοιους αυτόπτες μάρτυρες πήρα το υλικό που χρειαζόμουν για να γράψω τούτο το «μυθιστόρημα», με μοναδική έγνοια να συμβάλω στην εικόνα ενός κόσμου που χάνεται για πάντα. Να μην ξεχνούν οι παλαιοί, να βγάλουν σωστή κρίση οι νέοι».

Ο Θανάσης Καλαντζής γεννήθηκε στη Μεσοχώρα Τρικάλων. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Λογοτεχνία και Παιδαγωγικά και υπηρέτησε στη Δημόσια Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Έργο του: Παραδοσιακοί Διακριτικοί Τίτλοι (2002).

ΕΓΡΑΨΑΝ: Η εφημερίδα των Συντακτών: Από τα μικρά στα μεγάλα

                  ΔΗΜΗΤΡΌΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΗΣ, Μνήμες ποιμενικής ζωής στη λαογραφική μελέτη του Θ. Καλαντζή
--------------------------------------------------------------------
Το βιβλίο «Ποιμενικά, Ασπροποτάμου Πίνδου». ISBN: 978-960-93-6286-3, Σελίδες 240, τιμή 15,00€

Για να σας σταλεί επικοινωνείστε : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και 6976363374

----------------------------------------------------------------
Στέλνεται, δωρεάν, μαζί με τα ΠΟΙΜΕΝΙΚΑ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ

Παραδοσιακοί Διακριτικοί Τίτλοι

Περί Τεχνών 2002       77 σελ.    ISBN 960-8260-19-1

Η μελέτη αυτή έχει στόχο να παρουσιάσει μια φθίνουσα μορφή παραδοσιακής έκφρασης, των επαγγελματιών ιδιοκτητών καταστημάτων διάθεσης αγαθών και παροχής υπηρεσιών, έτσι όπως αυτή παρουσιάζεται στις ταμπέλες (αναρτημένες ή αποτυπωμένες) στην πρόσοψη των καταστημάτων τους.
Η συλλογή καλύπτει μια ευρύτατη περιοχή του ελληνικού χώρου. Καταγράφηκαν με όλα τα στοιχεία τους και αρκετές φωτογραφήθηκαν. Ο τόπος καταγραφής κάθε ταμπέλας δεν έχει ιδιαίτερη σημασία πέρα από το γεγονός ότι ερμηνεύεται ευκολότερα η επιλογή γεωγραφικού όρου ως διακριτικού τίτλου.

ΕΓΡΑΨΑΝ: εφ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: Λαϊκή έκφραση σε παραδοσιακές επιγραφές

Τυχαίες εικόνες

spitia.jpg

Πεταλούδες στο χωριό

im4.jpg