Την 1η Μαΐου του 1967, ημέρα Δεύτερη μέρα του Πάσχα, [λίγες μέρες μετά την εγκαθίδρυση της δικτατορίας στην Ελλάδα], ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,4 R με επίκεντρο το χωριό Δροσοπηγή Ιωαννίνων, έπληξε τους νομούς Άρτας και Ιωαννίνων. 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 56 τραυματίστηκαν. 10790 κτίρια υπέστησαν βλάβες (τα 940 καταστράφηκαν). Οι μεγαλύτερες εντάσεις στο νομό Άρτας παρατηρήθηκαν στα χωριά: Δροσοπηγή (ΙΧ), Μελισσουργούς (VIII+), Θεοδώριανα, Αθαμάνιο και Τετράκωμο (VIII) ενώ στο νομό Ιωαννίνων στα χωριά: Περιστέρι (VIII), Μέτσοβο, Βαθύπεδο (VII+). Ο σεισμός έγινε αισθητός και στο γειτονικό νομό Τρικάλων και κυρίως την περιοχή που συνορεύει με το νομό Άρτας, κυρίως τα χωριά του πρώην Δήμου Κοθωνίων.

Στη Μεσοχώρα, Δεύτερη μέρα του Πάσχα και ώρα 09.10 πρωινή οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν στην εκκλησία. Στο ισχυρό ταρακούνημα του σεισμού οι εκκλησιαζόμενοι πετάχτηκαν έξω βίαια με κίνδυνο να καταπατηθούν. Ο ιερέας σταμάτησε προσωρινά τη λειτουργία, η οποία συνεχίστηκε λίγο αργότερα.
Στη Μεσοχώρα, ευτυχώς, δεν σημειώθηκε θάνατος ή σοβαρός τραυματισμός, παρά μόνο υλικές ζημιές.  Συγκεκριμένα 8 οικίες κατέρρευσαν και 12 έπαθαν σοβαρές ζημιές. Ακόμα στο γειτονικό Φορτώσι καταγράφηκαν σοβαρές ζημιές σε 9 οικίες και στη Βάκαρι 13.

Διαβάστε περισσότερα για το σεισμό της 1-5-1967 από την εφ. ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ της 3-5-1967.

Τυχαίες εικόνες

papadimitriou.jpg

Πεταλούδες στο χωριό

im3.jpg