ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝ.ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ

     Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Κατακλυζομένων Μεσοχώρας πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελλο την περασμένη Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου. Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μεσοχώρας Θανάσης Σακκάς, οι Νίκη Οικονόμου, Παναγιώτης Κοτρώνης, Σταύρος Ηλίας, Βούλα Βλάχου, Μυρτώ Χατζήνα και Γιώργος Χονδρός. Ο Αν. Υπουργός στην ενημέρωση του για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το φράγμα Μεσοχώρας, είπε: «Το έργο το βρήκαμε τελειωμένο και θα το λειτουργήσουμε». Συνέχισε λέγοντας ότι είναι σχεδόν έτοιμος να υπογράψει την περιβαλλοντική μελέτη του 2014 και ότι υπάρχει εκκρεμότητα ως προς τη διαχείριση του χωριού αλλά αυτό είναι αρμοδιότητα του Υπουργού κ. Σταθάκη. Είπε ακόμη ότι το Υπουργείο ζήτησε από το Δασαρχείο Τρικάλων να αποχαρακτηρίσει την έκταση για να γίνει αποψίλωση της περιοχής της λίμνης, για να είναι έτοιμη για τον κατακλυσμό.

     Όλοι του Συλλόγου του επεσημάναμε με κάθε λεπτομέρεια όλες τις επιπτώσεις του φράγματος στον Αχελώο, στο ποτάμιο και παραποτάμιο φυσικό περιβάλλον, στη χλωρίδα και πανίδα και στο ανθρωπογενές περιβάλλον. Τονίσαμε ως επίπτωση της λειτουργίας του φράγματος τον αφανισμό της πολύπαθης Μεσοχώρας, που το ’43 την έκαψαν οι Γερμανοί και από τις στάχτες της ξαναζωντάνεψε και συνέχισε την πορεία της, παλεύοντας τόσα χρόνια την απειλή από το φράγμα. Δέχτηκε από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις άγριο πόλεμο και έως σήμερα τα κατάφερε! Τωρα ο ΣΥΡΙΖΑ, με την υπογραφή για να λειτουργήσει το έργο, πατάει τη σκανδάλη για τη χαριστική βολή, ξεχνώντας ότι στο παρελθόν το συγκεκριμένο κόμμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, σε επίσκεψη του στη Μεσοχώρα, χαρακτήρισε το έργο φαραωνικό και καταστροφικό και ότι πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα! Σε πολλούς μάλιστα αγώνες είχαμε το ΣΥΡΙΖΑ αρωγό αλλά αυτά ήταν, τελικά, κούφια λόγια.

     Η καταστροφή θα επεκταθεί και στα γύρω χωρια τόσο από τις καταλοσθίσεις όσο και από τους σεισμούς και θα διαρραγεί η κοινωνική συνοχή καθώς η Μεσοχώρα ήταν και είναι κεφαλοχώρι της περιοχής. Όσο για την ανάπτυξη που επικαλούνται, δεν θα επέλθει λόγω της μορφολογίας του εδάφους. Δεν θα την επιτρέψουν τα βουνά που θα περιβάλλουν τη λίμνη. Αν θέλουν να αναπτυχθεί ο τόπος, μπορεί να αναπτυχθεί ως ποτάμι με τόση σπάνια φυσική ομορφιά.

     Κύριε Υπουργέ, λετε όχι στην εκτροπή αλλά με το φράγμα τοποθετείτε αμετάκλητα την μαγιά για αυτήν! Τι να πούμε για την ολιγόχρονη διάρκεια ζωής του φράγματος και τη διακύμανση των νερών της λίμνης που θα ανεβοκατεβάινουν σε ύψος 40 μέτρων! Εμείς, αντιθετοι στο φράγμα και στον αφανισμό μας, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με ό,τι τρόπο μπορούμε ως έχουμε ιερό καθήκον, υπερασπιζόμενοι τον τόπο μας και τη φύση!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΚΛΥΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ

Τυχαίες εικόνες

acheloos1.jpg

Πεταλούδες στο χωριό

im2.jpg