Να εγκρίνει τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, ζήτησε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο. Ο κ. Κ. Αγοραστός προσκάλεσε τον κ. Σ. Φάμελλο να επισκεφθεί την περιοχή και επισήμανε ότι η ολοκλήρωση του έργου της Μεσοχώρας είναι επείγουσας προτεραιότητας καθώς «η σημασία του για την περιοχή μας (και όχι μόνο) και η αναγκαιότητα συμβολής της υδροηλεκτρικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μας είναι αυταπόδεικτες. Από τη λειτουργία του έργου αναμένεται η ενίσχυση του συστήματος παραγωγής ενέργειας κατά 362 Gwh ετησίως, η τόνωση της απασχόλησης που είναι από τα πιο σημαντικά – αν όχι το σημαντικότερο – ζητήματα για την τοπική κοινωνία, ενώ από την άλλη πλευρά θα δημιουργηθούν στην περιοχή προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης σε μία νέα κατεύθυνση: ήπια τουριστική ανάπτυξη, αναψυχή, οικολογικές δραστηριότητες.

     Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογισθεί και η σημασία του έργου για την ίδια την ΔΕΗ, για την οποία, όπως η διοίκησή της υπολογίζει, η μη αξιοποίηση της επένδυσης των 511 εκατομμυρίων ευρώ έως σήμερα δημιουργεί δυσεπίλυτα λογιστικά προβλήματα και επηρεάζει αρνητικά την βιωσιμότητα της επιχείρησης».

 Και ο Δήμος Πύλης από κοντά. Διαβάστε περισσότερα

     Μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλης, την 14η Δεκεμβρίου 2016, με θέμα το υδροηλεκτρικό έργο Μεσοχώρας, απεστάλει η παρακάτω επιστολή προσωπικά στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα καθώς και στους συναρμόδιους Υπουργούς κ.κ. Σταθάκη Γεώργιο και Σωκράτη Φάμελλο.

«…… κ. Πρωθυπουργέ, κ. Αλέξη Τσίπρα,
     Το Υ.Ε. της Μεσοχώρας η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το έτος 1987 και ολοκληρώθηκε το έτος 1995, στοίχισε στον Ελληνικό Λαό, γιατί πληρώθηκε από Εθνικούς πόρους περίπου τετρακόσια εκατομμύρια Ευρώ (400.000.000 Ευρώ).

Ο λόγος που δεν λειτούργησε μέχρι σήμερα είναι από την μία μεριά οι αλλεπάλληλες προσφυγές στο Σ.τ.Ε. και από την άλλη η έλλειψη πολιτικής βούλησης των κυβερνώντων. Το Σ.τ.Ε. με την αριθμ. 26/2014 απόφασή του ξεμπλοκάρει πλήρως το Υ.Ε. Μεσοχώρας από τα υπόλοιπα έργα εκτροπής του Αχελώου προς την Θεσσαλία και το καθιστά καθαρά υδροηλεκτρικό έργο.

κ. Πρωθυπουργέ,
ο προηγούμενος αρμόδιος Υπουργός ο κ. Σκουρλέτης είχε αποστείλει στα θεσμικά όργανα της Θεσσαλίας τους περιβαλλοντικούς όρους για γνωμοδότηση. Όλα τα όργανα γνωμοδότησαν θετικά. Τον επισκέφτηκαν και στο Υπουργείο και τους διαβεβαίωσε για την κυβερνητική απόφαση να προχωρήσει το έργο. Μέχρι την αποχώρηση από το Υπουργείο δυστυχώς δεν υπέγραψε την ΑΕΠΟ προκειμένου να προχωρήσει το έργο. Ένα έργο που θα παράγει πάνω από 360 GWH καθαρή ενέργεια τον χρόνο θα αποφέρει πάνω από 30 εκατ. Ευρώ, θα καλύπτει το 10% της ενέργειας στο Εθνικό σύστημα και βέβαια θα συμβάλλει στην τεράστια ανάπτυξη όχι μόνο του Δήμου Πύλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής, δεδομένου ότι το έργο εφάπτεται του εθνικού δρόμου Τρικάλων Άρτας.

κ. Πρωθυπουργέ,
Με δεδομένη την απόφαση του Σ.τ.Ε., την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση όλων των θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας, την αποδοχή απαλλοτρίωσης του οικισμού Μεσοχώρας από το 85% των κατοίκων της που έχουν υπογράψει συμβολαιογραφικά προσύμφωνα, θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια καθυστέρησης. Σας καλούμε να δώσετε εντολή να υπογραφεί η ΑΕΠΟ δίνοντας ένα τέλος σε ένα έργο εθνικής εμβέλειας και να γράψατε το όνομα σας με λαμπρά γράμματα στην διαδρομή του τόπου μας.

Καλούμε τον καθ΄ ύλη αρμόδιο Υπουργό κ. Γεώργιο Σταθάκη να προσδιορίσει ΑΜΕΣΑ συνάντηση μεταξύ του Υπουργείου και του Δήμου Πύλης».

Με εκτίμηση
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ Σ. ΜΑΡΑΒΑΣ

Τυχαίες εικόνες

meso13.jpg

Πεταλούδες στο χωριό

im4.jpg