Πρώτη ματιά στη νέα μικρού του μήκους, που ολοκλήρωσε πρόσφατα τα γυρίσματα της.

Σκηνή από την ταινία   Η τέταρτη μικρού μήκους του Γιώργου Τελτζίδη διαδραματίζεται σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό και ηρωίδα του είναι η Χριστίνα μια δεκαεξάχρονη κοπέλα. Η κατασκευή ενός τεράστιου φράγματος και η δημιουργία μιας τεχνητής λίμνης θα αναγκάσει τους κάτοικους να εγκαταλείψουν για πάντα το μέρος τους, μιας και όλα θα πνίγουν κάτω από το νερό. Οι τελευταίες μέρες εκκένωσης του χωριού θα είναι δύσκολες για όλους και η Χριστίνα θα πρέπει να πάρει δυσβάσταχτες αποφάσεις, όπως τι θα απογίνει ο Σωτήρης, ένα γέρικο σκυλί που έχει υπό την προστασία της.
   Το φιλμ γυρίστηκε στην Μεσοχώρα Τρικάλων, ένα χωριό στο οποίο βρίσκεται το φράγμα του Αχελώου. «. Ένα τσιμεντένιο κατασκεύασμα με πλάτος 330 μέτρα και ύψος 150 μέτρα. Το έργο ξεκίνησε το 1986 και έκτοτε, μια μικρή κοινότητα ανθρώπων βρέθηκε να ζει κάτω από την σκιά αυτού του “τέρατος”, που εδώ και 30 χρόνια απειλεί να τους αφανίσει» λέει ο Γιώργος Τελτζίδης. «Οι δικαστικές αποφάσεις αναιρούν η μια την άλλη, χρόνο με το χρόνο και κάνεις δεν ξέρει πότε ακριβώς το φράγμα θα τεθεί σε λειτουργία. Το 2010, εντελώς τυχαία επισκέφθηκα το χωριό. Από την μια η πανέμορφη φύση, από την άλλη το τσιμέντο και στην μέση οι άνθρωποι. Σχεδόν αμέσως ξεκίνησα να γράφω το πρώτο draft. Τότε δεν είχα ιδέα ότι θα ήταν τόσο δύσκολο να γυρίσω αυτή την ταινία, που συνολικά μου πήρε 6 ολόκληρα χρόνια να ολοκληρώσω».

   Το φιλμ σύμφωνα με τον σκηνοθέτη του είναι «μια ιστορία ανάμεσα σε δυο πυλώνες. Την βία και την ενηλικίωση. Όλες οι ιστορίες που έχω γράψει μιλούν με κάποιο τρόπο για την βία, σε κάθε της έκφανση και πως αυτή αντανακλά ανάμεσα στους ανθρώπους, σαν καθρέπτης. Δεν πιστεύω στο σινεμά που αυτοχαρακτηρίζεται κοινωνικό ή πολιτικό, πιστεύω στις μικρές προσωπικές ιστορίες και μετά μένει στο κοινό να συνδέσει τις τέλειες. Σαν μια πρόσθεση που ένα συν ένα ισούται τρία. Μια ταινία που θυμίζει μπροσούρα, χάνει ένα από τα βασικά εργαλεία του σινεμά, τον υπαινιγμό».
   Τα γυρίσματα του φιλμ ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και τώρα η ταινία βρίσκεται στην διαδικασία του μοντάζ κι ο Γιώργος κοιτάζοντας μπροστά λέει πως «από όσες προβολές και αν γίνουν στο μέλλον, αυτή που με τρομάζει περισσότερο, είναι αυτή που θα γίνει στην κεντρική πλατεία της Μεσοχώρας, το επόμενο καλοκαίρι. Όπως άλλωστε τους το υποσχέθηκα. Απλά ελπίζω μέχρι τότε, το χωριό να βρίσκεται ακόμη πάνω από την επιφάνεια του νερού»
«Φράγμα» / info
Παραγωγή: ΕΡΤ & View Master Films / Παραγωγός- Γιώργος Κυριάκος / Δ. Παραγωγής-, Άρης Κοτρώνης Βέττας, Δημήτρης Χατζηβογιατζής / Βοηθός Διευθ. Παραγωγής- Θανάσης Σχοινοχωρίτης / Σκηνοθεσία- Γιώργος Τελτζίδης / Σενάριο- Γιώργος Τελτζίδης, Σωτήρης Μπαμπατζιμόπουλος, Κώστας Γεραμπίνης / Βοηθός Σκηνοθέτη –Δημήτρης Ζάχος / Σκριπτ- Κατερίνα Γιαννακοπούλου / Διευθυντής Φωτογραφίας- Γιώργος Φρέντζος GSC / Βοηθός Κάμερας- Λευτέρης Αγαπουλάκης / DIT- Μανώλης Περίκος / Ηλεκτρολόγος- Μπάμπης Καλτιριμιτζής / Ενδυματολόγος -Χρύσα Σερδάρη Σκηνογραφία- Χρύσα Σερδάρη, 'Ελλη Ναλμπάντη / Φροντιστής- Παύλος Γούλας / Makeup / hair- Χαρά Βασιλειάδη / Ηχολήπτης-Γιάννης Γιαννακόπουλος / Μακενίστας- Άρης Σχοινοχωρίτης / Ηθοποιοι: Σταματία Παπαθανάση, Δημήτρης Αμπατζής, Σίμος Κακάλας, Κωνσταντίνα Τακάλου

ΠΗΓΗ: flix.gr

Τυχαίες εικόνες

spitia.jpg

Πεταλούδες στο χωριό

im6.jpg