Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης: «Φράγμα» του Γιώργου Τελτζίδη

    Υπάρχουν ταινίες που αρχίζουν και τελειώνουν, έχοντας ολοκληρώσει όσο διαρκούν κάτι μεγαλύτερο από την αρχή, τη μέση και το τέλος μιας ιστορίας. Το «Φράγμα» ανήκει σε αυτές.
   H Χριστίνα είναι μία δεκαεξάχρονη που ζει σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό. Η κατασκευή ενός τεράστιου φράγματος και η δημιουργία μιας τεχνητής λίμνης θα αναγκάσουν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν για πάντα το μέρος τους. Οι τελευταίες μέρες εκκένωσης του χωριού θα είναι δύσκολες για όλους, και η Χριστίνα θα πρέπει να πάρει δυσβάσταχτες αποφάσεις, όπως για το τι θα απογίνει ο Σωτήρης, ένα γέρικο σκυλί που έχει υπό την προστασία της.
   Στην πραγματικότητα, όμως, το «Φράγμα» ολοκληρώνει μια, σωματικά σκηνοθετημένη από τον Γιώργο Τελτζίδη, απόκοσμα φωτογραφημένη από τον Γιώργο Φρέντζο, αφοπλιστικά ερμηνευμένη από την Σταματία Παπαθανάση, άγρια ιστορία ενηλικίωσης ενός κοριτσιού που δεν έχει καμία άλλη επιλογή από το να χάσει την αθωότητά του για να μπορέσει να επιβιώσει. Και μαζί την ιστορία μιας χώρας που, σε απόλυτη εγκατάλειψη, αναζητά χώρο και λόγο για να κοιτάξει κατάματα ό,τι μπορεί να είναι το μέλλον της.

 

Τυχαίες εικόνες

acheloos2.jpg

Πεταλούδες στο χωριό

im6.jpg