Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου έγινε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνάντηση Μεσοχωριτών με τον Υπουργό Πάνο Σκουρλέτη. Η σύσκεψη είχε ως περιεχόμενο τις εξελίξεις γύρω από το Φράγμα της Μεσοχώρας και πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα των Μεσοχωριτών.

   Από πλευράς Μεσοχώρας συμμετείχαν: Σακκάς Αθανάσιος Εκπρόσωπος της Κοινότητας, Οικονόμου Νίκη, Κοτρώνης Παναγιώτης και Λιάκος Τάσος από τον Σύνδεσμο Κατακλυζομένων, Γιώργος Χονδρός από την Αχελώου Ρους και ο νομικός Γιώργος Χριστοφορίδης.

   Ο Υπουργός μας ενημέρωσε αναλυτικά για τον σχεδιασμό του Υπουργείου αναφορικά με την Εκτροπή του Αχελώου και το Φράγμα Μεσοχώρας. Κωδικοποιημένα μας ανακοίνωσε τα εξής: Το πρώτο μέλημα του υπουργείου και του ίδιου προσωπικά είναι να επανακτηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη με τους κατοίκους και τους φορείς, κάτι που είχε διασαλευτεί τα προηγούμενα χρόνια λόγο της αφερεγγυότητας της ΔΕΗ και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ειδικά για τα έργα.
Εκτροπή Αχελώου. “Το Φαραωνικό αυτό έργο δεν είναι στο σχέδιά μας”, τόνισε ο Π. Σκουρλετης και για το λόγο αυτό έχει δρομολογηθεί η αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας όπου θα απαλειφθεί οποιαδήποτε αναφορά στα έργα εκτροπής. Πέρα από αυτό ο Υπουργός ανέφερε ότι το Υπουργείο μελετάει να δει τι θα απογίνουν τα ημιτελεί έργα της εκτροπής και ειδικά η σήραγγα εκτροπής και το φράγμα Συκιάς, για να οριστικοποιηθεί και με αυτό το τρόπο η ακύρωση των έργων εκτροπής. Από την πλευρά μας τονίσαμε στον Υπουργό ότι η ματαίωση των έργων της εκτροπής ήταν και παραμένει πάγιο αίτημα και βασικό περιεχόμενο του αγώνα των Μεσοχωριτών, γιατί μόνο έτσι μπορεί να προστατευτεί ο ποταμός Αχελώος και να διασωθεί η Μεσοχώρα. Τον αγώνα αυτόν θα τον συνεχίσουμε μέχρι να οριστικοποιηθεί με κάθε τρόπο η ματαίωση των έργων αυτών.

ΥΗΣ Μεσοχώρας. Ο Κύριος Σκουρλέτης μας ανέφερε ότι μεγάλα φράγματα σαν αυτό της Μεσοχώρας δεν ήταν ούτε είναι στοιχείο της αντίληψης του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης και σε καμία περίπτωση δεν θα σχεδίαζε μια τέτοια παρέμβαση. Το φράγμα αυτό κατασκευάστηκε – κακώς – στα πλαίσια της εκτροπής Αχελώου και σήμερα είναι έτοιμο. Η Χώρα εκτός του ότι βρίσκεται υπό εποπτεία και μνημόνια, έχει. ανάγκη από φτηνή και καθαρή ενέργεια. Οι πιέσεις για την λειτουργία του φράγματος είναι τεράστιες τόσο από συμφέροντα στην Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Πρόθεση του Υπουργείου είναι να λειτουργήσει ο ΥΗΣ Μεσοχώρας με βασική προϋπόθεση την διατήρηση της Μεσοχώρας στην θέση της και την πλήρη αποκατάσταση των κατακλυζομένων κατοίκων. Η σημερινή μελέτη προβλέπει την απαλλοτρίωση και την απομάκρυνση ολόκληρου του Χωριού χωρίς ουσιαστική πρόβλεψη για το μέλλον της Μεσοχώρας. Αυτό είναι απαράδεκτο για την σημερινή ηγεσία του Υπουργείου και για τον λόγο αυτό δεν υπογράφει ο Υπουργός τη ΜΠΕ – μοναδική υπογραφή που απομένει – για να μπει σε λειτουργία το φράγμα. Επειδή ο στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρηθεί η Μεσοχώρα στη θέση της και να δημιουργηθεί ένας πρότυπος Οικισμός στον ίδιο χώρο, το υπουργείο ανέθεσε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μια γεωλογική μελέτη η οποία θα αποφανθεί αν η μη κατακλυζόμενη περιοχή παρουσιάζει προβλήματα ευστάθειας. Μας ενημέρωσε ο Υπουργός ότι τα στοιχεία της μελέτης, που θα παραληφθεί οσονούπω και επίσημα, πιστοποιούν ότι το μη κατακλυζόμενο τμήμα της Μεσοχώρας δεν έχει πρόβλημα ευστάθειας όπως μέχρι σήμερα υποστήριζε η ΔΕΗ. Με βάση αυτό το ΝΕΟ στοιχείο, απόφαση της Κυβέρνησης είναι η πλήρης αποκατάσταση των κατοίκων και της Μεσοχώρας πριν την πλήρωση της λίμνης. Ειδικά για το κατακλυζόμενο τμήμα μας είπε ότι σχεδιάζεται η μεταφορά του με τρόπο ώστε να προκύψει ξανά ένα ενιαίος πρότυπος Οικισμός που θα διασφαλίσει όχι μόνο την επιβίωση της Μεσοχώρας στον ίδιο τόπο και χώρο, αλλά θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις σύγχρονης ανάπτυξης της.

Εμείς τονίσαμε με κάθε τρόπο στον Υπουργό την αντίθεση μας στην λειτουργία του ΥΗΣ Μεσοχώρας, γιατί μόνο έτσι εξασφαλίζεται η επιβίωση της Μεσοχώρας και η προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή.

Και οι δύο πλευρές τονίσαμε την αναγκαιότητα να συνεχιστεί ο οργανωμένος και ειλικρινής διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές με στόχο να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Τόσο ο Υπουργός όσο και εμείς μείναμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το πολύ καλό κλίμα της πρώτης ενημερωτικής συνάντησης που ήταν ειλικρινής και χρήσιμη. Συμφωνήσαμε να είμαστε σε διαρκή επαφή.

Γιώργος Χονδρός, “Αχελώου Ρους

Τυχαίες εικόνες

acheloos3.jpg

Πεταλούδες στο χωριό

im2.jpg