Γιατί δεν πρέπει να λειτουργήσουν ούτε ως υδροηλεκτρικά(ΥΗΕ) τα έργα Μεσοχώρας και Συκιάς σύμφωνα με τα παλαιότερα και πρόσφατα δεδομένα

του Σταύρου ΗΛΙΑ -Ψυχιάτρου
μέλος του συλλόγου Κατακλυζομένων Μεσοχώρας και
του δικτύου Μεσοχώρα -Αχελώος SOS

   Θά αναφερθώ σε επιχειρήματα και δεδομένα που βασίζονται σε τεκμηρίωση και τη λογική,σε γεγονότα που αποκρύφθηκαν στα χρόνια αυτά καθώς και σε πρόσφατα δεδομένα που αφορούν τη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας.
   Η λειτουργία των 2 ΥΗΕ Μεσοχώρας και Συκιάς θα προκαλέσουν μόνιμη καταστροφή στο οικοσύστημα του Άνω ρου του Αχελώου, το μόνο τμήμα του που παραμένει ακόμα φυσικό.Από το 150 χιλιόμετρο και κάτω λόγω των 4 υπαρχόντων φραγμάτων ο ποταμός είναι εγκιβωτισμένος και όχι ποτάμι.
   Γιατί αξίζει να προστατευθεί αυτό το τμήμα από τη Συκιά μέχρι το Γαρδίκι όπου βρίσκονται τα 2 ΥΗΕ; Απλά γιατί είναι σημαντικής οικολογικής αξίας για τη χώρα.Δεν το λέω μόνο εγώ ούτε οι οικολογικές οργανώσεις αλλά το αναφέρουν όλες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όταν οριοθετούσε και δημιουργούσε προστατευόμενες περιοχές στα πλαίσια του Natura 2000 στο νομό μας όλα αυτά τα χρόνια.
   Η καταστροφή που επέρχεται στο οικοσύστημα του Άνω ρου του Αχελώου είναι η ίδια είτε γινόταν η εκτροπή του είτε τώρα που προτίθενται να λειτουργήσουν ως 2 ΥΗΕ.
   Πέραν της σημαντικής πανίδας και χλωρίδας που προστατεύονται από το ελληνικό και ευρωπαικό δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις αντίστοιχα προστατεύονται τα πολιτιστικά στοιχεία (πέραν από τα κτήρια,γεφύρια κ.λ.π)όπως είναι οι μύθοι .Αν βρείτε ένα άλλο μύθο σαν αυτόν που αναφέρεται στον Αχελώο(ο μόνος ποταμός που οι πρόγονοι μας τον είχαν κάνει ισόθεο) με τον Ηρακλή και το κέρας της Αμάλθειας να μου το πείτε.


   Πάμε να δούμε το χρονικό των παρανομιών και παραλογισμών που έγιναν από τη πλευρά του κράτους όλα τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να νομιμοποιηθούν οι παράνομες κατασκευές των 2 ΥΗΕ. Είναι  παράνομες γιατί η κατασκευή τους συνεχιζόταν παρά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις και αναστολές κατασκευής από το Συμβούλιο Επικρατείας.

   Το ελληνικό κράτος από το 1992 ήταν υποχρεωμένο να προσαρμόσει το δίκαιο του όσον αφορά τη προστασία της φύσης σύμφωνα με το ευρωπαικό δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις. Έτσι άρχισαν να οριοθετούνται σιγά σιγά οι λεγόμενες περιοχές Natura 2000(προστατευόμενες περιοχές).Φέρτε στο νού σας το χάρτη του νομού Τρικάλων ώστε να καταλάβουμε που και πως οριοθετήθηκαν αυτές οι περιοχές στο νομό μας.Τα Χάσια,τα Αντιχάσια, η περιοχή των Μετεώρων,ο Κόζιακας,η περιοχή του Ασπροποτάμου,το Περιστέρι,τα Αθαμανικά όρη και η ευρύτερη περιοχή τους και στη συνέχεια η χαράδρα του Άραχθου,η κοιλάδα του Αχελώου και τα Άγραφα οριοθετήθηκαν με τον ένα ή τον άλλο ορισμό ως προστατευόμενες περιοχές Natura με ορισμένες από αυτές να προστατεύονται απόλυτα από ανθρώπινη δραστηριότητα.
   Το 2009 με προεδρικό διάταγμα δημιουργήθηκε το εθνικό πάρκο των Αθαμανικών ορέων(Τζουμέρκα) και της ευρύτερης περιοχής. Ας δούμε τι σημαίνουν όλα αυτά. Στην περιοχή του Ασπροποτάμου προστατεύονται οι πηγές του Αχελώου από το Χαλίκι μέχρι τα Τρία ποτάμια και τα περισσότερα βλαχοχώρια(το Γαρδίκι είναι μέσα).
   Από εκεί και κάτω αρχίζει η παρανομία και ο παραλογισμός του κράτους που προκειμένου να λειτουργήσει τα 2 ΥΗΕ τι κάνει; Ξεκινά ακριβώς κάτω από το Γαρδίκι (όπου σβήνει ο ταμιευτήρας της Μεσοχώρας πρός βορρά) αριστερά και δεξιά του ποταμού να μην τη θεωρεί προστατευόμενη περιοχή Natura αποκλείωντας εν συνεχεία όλη τη περιοχή του ταμιευτήρα Μεσοχώρας και εν συνεχεία του ταμιευτήρα της Συκιάς.
   Τους ξέφυγαν κατά την οριοθέτηση γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά 540 στρέμματα στην εκβολή στον Καμνιαίτη με τον Αχελώο(περιοχή Natura Κόζιακα) και 170 στρέμματα στη περιοχή του υδροηλεκτρικού σταθμού στη Γλύστρα και στη σήραγγα προσαγωγής (Natura ευρύτερης περιοχής Αθαμανικών ορέων).Το παράλογο είναι ότι από το φράγμα της Συκιάς και κάτω αρχίζει η προστατευόμενη περιοχή Natura της κοιλάδας του Αχελώου που εκτείνεται δεξιά και αριστερά του ποταμού.
   Σκεφθήτε τι παρανομία -παραλογισμό διέπραξαν για να νομιμοποιήσουν την ύπαρξη των 2 ΥΗΕ.Αν την είχαν ορίσει περιοχή Natura όπως φυσιολογικά έπρεπε τα 2 ΥΗΕ άμεσα θα έπρεπε να κατεδαφιστουν και το περιβάλλον να αποκατασταθεί .Σκεφθήτε τι έκαναν οι αθεόφοβοι .Αφαίρεσαν-εξαφάνισαν την κοίτη του ποταμού από το σύνολο του οικοσυστήματος του Αχελώου λες και μπορεί να υπάρξει περιοχή Natura της περιοχής του Αχελώου χωρίς να περιλαμβάνει το ποτάμι.Σκεφθήτε το παραλογισμό το ποτάμι δεν είναι περιοχή Natura αλλά ο Κόζιακας αριστερά του είναι και από το Αρματωλικό δεξιά και πάνω χαρακτηρίζεται ως εθνικό πάρκο των Αθαμανικών ορέων.
   Το ΣΤΕ αντί να ρωτήσει το υπουργείο (ΥΠΕΝ) με ποιά λογική εξαίρεσε από προστατευόμενη περιοχή τον Άνω ρου του Αχελώου όπου ήταν τα 2 ΥΗΕ έστειλε προδικαστικά ερωτήματα στο ευρωπαικό δικαστήριο .Αν το έκανε, το υπουργείο δεν θα μπορούσε να το δικαιολογήσει με κανένα τρόπο και τα έργα θα σταματούσαν ως παράνομα κατασκευασθέντα σε περιοχή Natura.Ενδιαφέρον θα ήταν να ψάξει κανείς να δει αν στις παλαιότερες περιοχές Natura αλλά περισσότερο στις 100 νέες  έχουν εξαιρεθεί τμήματα και αν σε αυτά εκκρεμούν αιτήσεις για την κατασκευή ΥΗΕ ή εγκατάσταση φωτοβολταικών ή ανεμογεννητριών.
   Όσον αφορά την πολυσέλιδη απόφαση του ΣΤΕ 1/ 2014 περί ακυρώσεως της εκτροπής του Αχελώου, για τη Μεσοχώρα αναφέρει μόνο δύο σειρές τις εξής (το έργο της Μεσοχώρας απεμπλέκεται πλήρως τόσο λειτουργικά όσο και τεχνικά από τα έργα της εκτροπής και καθίσταται αμιγώς υδροηλεκτρικό). Όσον αφορά τη Συκιά αναφέρει ότι το έργο επανασχεδιάζεται προκειμένου να λειτουργήσει ως υδροηλεκτρικό με πολύ μικρότερες ποσότητες ύδατος.
   Μετά την απόφαση αυτή του ΣΤΕ το υπουργείο προκειμένου να νομιμοποιήσει τη συνέχιση του ΥΗΕ Μεσοχώρας νομοθετεί με το ΦΕΚ 25-9-2014 τη μετατροπή των δύο ποταμιών δηλ. το Βαθύρευμα και τον Αχελώο , στο τμήμα του ταμιευτήρα Μεσοχώρας ως ιδιαίτερο τροποποιημένο υδάτινο σύστημα που κατακλύζονται σε όλο το μήκος τους και έτσι δημιουργούν ένα λιμναίο ιδιαιτέρως τροποποιημένο υδάτινο σώμα.
   Έτσι φθάσαμε σήμερα να έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη λειτουργία του ΥΗΕ με το αιτιολογικό ότι ξοδεύθηκαν 500 εκατ.ευρώ και ότι η χώρα χρειάζεται τα 160MW του ΥΗΕ Μεσοχώρας.Υπάρχει λογικός άνθρωπος και μάλιστα Μεσοχωρίτης ή Ασπροποταμίτης που να θέλει να δει να καταστρέφεται το τελευταίο φυσικό  κομμάτι του Αχελώου ?Αν αυτό γίνει ο Αχελώος θα είναι το μοναδικό ποτάμι στην Ευρώπη που θα έχει καταστραφεί σε όλο το μήκος του από τα φράγματα και θα αναφέρεται ως παράδειγμα πρός αποφυγή.
   Θα αναφερθώ τώρα στα πρόσφατα δεδομένα όσον αφορά το σχεδιασμό των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Στις 11-1-2018 το υπουργείο αδειοδότησε την κατασκευή δύο ιδιωτικών(ΤΕΡΝΑ) ΥΗΕ με τη μέθοδο αντλησοταμίευσης στη λίμνη Καστρακίου προυπολογισμού  500 εκατ.ευρώ (όσο κόστισε το φράγμα Μεσοχώρας) με τη κατασκευή δύο μικρών αποταμιευτήρων 200-300 μέτρα ψηλότερα από τη λίμνη έκτασης 170 και 370 στρέμματα αντίστοιχα και χωριτικότητας 2 και 5 εκατ.m3, ισχύος 730 MW όταν ο ταμιευτήρας Μεσοχώρας έχει έκταση 7.800 στρέμματα χωριτικότητας 228 εκατ.m3 νερού και παράγει μόνο 160 MW. Η ίδια εταιρεία έχει υποβάλλει αιτήσεις για κατασκευή ΥΗΕ με την ίδια μέθοδο ισχύος 2400 MW.
   Επίσης η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας(ΡΑΕ)  πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε ότι την τριετία 2018-2020 θα αδειοτηθούν έργα ισχύος 2600 MW από φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες. Επομένως το επιχείρημα ότι η χώρα χρειάζεται απόλυτα τα 160 MW της Μεσοχώρας δεν ευσταθεί.
Τώρα θα ρωτήσουν κάποιοι αν είναι τόσο απλά τα πράγματα και έχουμε δίκαιο γιατί δεν προσέφυγαν μαζί μας όλα τα προηγούμενα χρόνια οι πέντε οικολογικές οργανώσεις(ΟΟ) ; Το σκεπτικό τους ήταν ότι πιστεύουν ότι η προσφυγή δεν θα είχε θετικό αποτέλεσμα και δεν ήθελαν να έχουν αρνητικό δεδικασμένο για τις μελλοντικές τους προσφυγές. Θα σας αναφέρω κάποια στοιχεία που έψαξα και βρήκα και εσείς βγάλτε τα συμπεράσματα σας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια διόριζε άμισθα μέλη των Ο.Ο στα διοικητικά συμβούλια των φορέων διαχείρισης των περιοχών Natura (28 φορείς τότε).Τα τελευταία χρόνια οι Ο.Ο σε ανακοινώσεις τους έλεγαν ότι το υπουργείο δεν λάμβανε υπόψιν τις υποδείξεις τους και τα διοικητικά συμβούλια υπολειτουργούσαν. Το 2016 η αντιπρόεδρος του εθνικού φορέα Natura 2000 διορισμένη από το υπουργείο είναι μέλος οικολογικής οργάνωσης. Τον 12/2017 εντάχθηκαν από το υπουργείο περίπου 100 περιοχές Natura και οι φορείς διαχείρισης αυξήθηκαν σε 35. Στα  Δ.Σ το υπουργείο διορίζει και εκπροσώπους οικολογικών οργανώσεων και αναθέτει τις μελέτες που αφορούν τις περιοχές αυτές σε ιδιώτες. Επιπλέον 50 μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες (τράπεζες, ασφαλιστικές, πετρελαικές, βιομηχανικές, ενεργειακές κ.α )στα πλαίσια της λεγόμενης εταιρικής κοινωνικής ευθύνης χρηματοδοτούν μεταξύ των άλλων και οικολογικές οργανώσεις.Τα συμπεράσματα δικά σας γιατί δεν προσέφυγαν μαζί μας στο ΣΤΕ.
   Επιπρόσθετα για να καταλάβετε τη μεγάλη σημασία που δίνει το υπουργείο περιβάλλοντος για τις περιοχές Natura του νομού μας σας αναφέρω ότι στο νέο ενοποιημένο φορέα διαχείρισης Περιστερίου-Αθαμανίου προστέθηκαν και οι περιοχές Natura Δ. Θεσσαλίας όπου διορίστηκε ως μέλος του Δ.Σ ο γνωστός για τις οικολογικές ευαισθησίες και γνώσεις δήμαρχος Πύλης κος Μαράβας.
   Πιστεύω ότι διαθέτουμε λογικά και δίκαια επιχειρήματα για να κερδίσουμε την προσφυγή στο ΣΤΕ τον 10ο του 2018 ή και πριν αν χρειαστεί.
   Όσοι Μεσοχωρίτες -σες αντιτίθενται στην καταστροφή της Μεσοχώρας και του ποταμιού της(αυτά τα δύο πάνε μαζί) μαζί με τους άλλους Ασπροποταμίτες και  τους αλληλέγγυους που μας στηρίζουν τόσα χρόνια θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το σκοπό αυτό. Σας καλώ και πάλι να στηρίξουμε οικονομικά και όχι μόνο το Σύλλογο Κατακλυζομένων Μεσοχώρας για τα έξοδα προσφυγής στο ΣΤΕ γιατί αν δεν ενδιαφερθούν οι Μεσοχωρίτες -σες ποιός θα ενδιαφερθεί.
   Το κείμενο αυτό γράφτηκε με σκοπό να συνεχιστεί η ενημέρωση των ενδιαφερομένων και να αρχίσει μια καλόπιστη συζήτηση μεταξύ μας με επιχειρήματα και όχι εξυπνακισμούς και σοφιστείες.

Σταύρος ΗΛΊΑΣ -Ψυχίατρος μέλος του συλλόγου Κατακλυζομένων Μεσοχώρας και του δικτύου Μεσοχώρα -Αχελώος SOS

Τυχαίες εικόνες

spitia.jpg

Πεταλούδες στο χωριό

im2.jpg